Rólam

Szabó Veronikának hívnak. 2005-ben, 18 évesen lettem ovo-lakto vegetáriánus egészségügyi megfontolásból. Voltak hosszabb-rövidebb, minden állati eredetű tápláléktól mentes időszakaim, majd 2021 januárjában (úgy érzem, végleg) áttértem a tisztán növényi alapú táplálkozásra. A kisebb ökológiai lábnyom, az állatok jóléte mellett a váltásban is elsősorban az egészségesség szempontja motivált. Igyekszem nemcsak vegán, hanem ,,mentes” ételeket fogyasztani.

Miért kezdtem bele egy vegán gasztroblog írásába?

A rövid válasz: mert a sütés-főzés kikapcsol, imádok a konyhában kreatívkodni, és ennek eredményét szeretném megmutatni azoknak, akiket foglalkoztat a növényi étrend kérdése.

Kicsit hosszabban: az elmúlt 17 évben hozzászoktam az értetlen, gyakran szemrehányó, máskor őszintén érdeklődő kérdések sorához, hogy akkor te csak füvet eszel, nem vagy vashiányos, hogy tudsz lemondani a cukrászsüteményekről, hogy akarod kihordani ezt a babát húsevés nélkül stb. Szeretném megmutatni, hogy a tudatosan felépített vegán táplálkozás nemcsak nem egyoldalú, nem egészségtelen, nem vezet hiányállapotokhoz, hanem pont mindennek az ellenkezője! És ami a gasztronómia szempontjából nagyon fontos: sokszínű, ízletes és tápláló ételek közül válogathatnak a növényi étrenden élők is!

Mivel számomra fontos, hogy ne csak vegának, lehetőleg mindenmentesek és egészségesek is legyenek az ételeim, így az itt bemutatott receptek többségében is ezt az elvet követem. Alapvetően nem törekszem a hagyományos ételek ,,mentesítésére", mivel egyrészt nem hiányzik pl. a rántott hús íze, másrészt próbálok minél kevésbé feldolgozott ételeket fogyasztani. Márpedig a vegán (fél)készételek többsége ilyen, ezért ilyesmit ritkán eszem.

Olykor mégis megpróbálkozom egy-egy ,,normál" recept vegánosításával. Ilyen alkalmakkor sajnos előfordul, hogy kénytelen vagyok búzaliszthez, adalékokat tartalmazó vegán hozzávalókhoz nyúlni, hogy az étel hasonlítson az eredetire. A ,,normálisból" átalakított ételek is finomak, de az egészségességi kritériumaimnak kevésbé felelnek meg, így még fejlesztésre várnak. Igyekszem kiváltani bennük a kevésbé egészséges hozzávalókat, de ez hosszasabb kísérletezgetést igényel. Addig is talán olykor, egy-egy alkalommal beleférhet az étrendünkbe ilyen vegán finomság is.

Miket találsz az oldalon?

Az eredeti koncepció szerint elsősorban édességreceptek kerülnének az oldalra. De sok kipróbálásra érdemes főétel és sós sütemény is eszembe jutott, így azokat is megosztom a blog olvasóival. Minden receptben megadom az adott étel szénhidráttartalmát, hogy a diétázók, inzulinrezisztensek, tudatosan táplálkozók dolgát segítsem.

Hasznos és kellemes böngészést, jó sütést-főzést kívánok mindenkinek!

Így kezdődött: ebben a noteszben kezdtem el összegyűjteni a receptjeimet.


Neked is van egy jó recepted? Vagy kérdésed van az olvasottakhoz?

.